Kan parası nedir ? Kan parası nasıl hesaplanır ? Kan parasında nelere dikkat etmeliyiz ?

Kan parası nedir ?

Kan parası kasten ya da dikkatsizce bir kaza sonrasında bir kişinin ölümüne sebebiyet verenlerin ölen kişinin ailesine ödedikleri tazminata halk arasında verilen addır.Hukuk sistemimizde kan parası adlı bir tazminat bulunmasa da maddi ve manevi tazminat olarak adlandırılan bir tazminat bulunmaktadır.

Kan parası nasıl hesaplanır ?

Kan parası uygulamada halk arasında tamamen taraflarca pazarlık usulü ile belirlenir hukuk sistemimizde var olan maddi tazminat ise ölen kişinin kanunen bakmakla yükümlü olduğu kişiler ya da düzenli yardım yaptığı kişiler için kusur oranı, ölenin ve geride kalanın yaşı,ölenin geliri , eğitim durumu, geride kalan çocukların eğitim durumu, eşinin evlenip evlenmediği, kimi durumlarda özellike iş kazası halinde SGK nın maaş bağlayıp bağlanmadığı gibi bir çok faktöre bağlı olarak Aktüer raporu denilen bir rapor ile hesaplanır manevi tazminat ise tamamen hakiminin takdirinde olan kusura, maddi zarara, somut olaya göre değişkenlik gösteren bir tazminat türüdür ancak Yargıtay manevi tazminatın zenginleşme aracı olmayacağını ilke olarak belirttiğinden astronomik derecede yüksek manevi tazminatlara hükmedilmez

Kan parasında nelere dikkat etmeliyiz  ?

Bir yakınınız trafik kazasında vefat etti ise maddi manevi tazminat hakkınızın olup olmadığı hususunda uzman bir avukat ile görüşmeden kan parası adı altında tazminatı ödemeyiniz ve size ödeniyor ise almayınız zira tazminat hesabı oldukça karmaşık tamamen tüm belgelerin incelenmesi suretiyle hesaplanabilen  tamamen uzmanlık gerektirdiğinden ve ceza davası var ise ödenen tazminatın cezaya etkisi de düşünülerek avukatın fikir ve önerileri doğrultusunda hareket etmek çok önemlidir ayrıca sigorta şirketinden tazminat almak amacıyla  sizinle temasa geçen ve çeşitli vaatlerde bulunan kişilere asla itimat etmeyiniz.Size hiç bir belge görmeden son derece yüksek bedelleri telaffuz eden çantacı, simsar, aracılık şirketi, takipçi sıfatlarını kullanan bu kişiler bu hususta herhangi bir eğitimi bulunmayan geçmişte bir çok suistimale karışmış ortadan kaybolup sizi mağdur edebilecek kişilerdir.

Bir avukat sizi mağdur ettiğinde bağlı olduğu baro nezdinde şikayetçi olabilir zararınızı tazmin ettirebilirsiniz ancak bu kişilere yönelik böyle bir hakkınız yoktur.Hiç bir avukat mesleğini kaybetmeyi göze alamayacağından sizi kandırmayacağı gibi  kazadan hemen sonra sizi ziyaret etmez bu kişilerin avukatız ya da avukatımız var söylemlerine asla kanmayınız , sigorta şirketlerinde tanıdıkları olduğu, avukatların sizden çok para talep edeceği , başkalarının işi bilmediği gibi sözlerine asla kanmayınız. 

Avukatların talep ettikleri ücret ile bu kişilerin talep ettikleri ücret arasında  farklar olmadığı gibi bu kişilerin bilgisizliği bazen kötüniyeti daha az tazminat almanıza sebep olabileceği gibi rücu, kusur durumu gibi sizden bilerek ya da bilmeyerek sakladıkları hususlar nedeni ile daha fazla zarar görmenizi sağlar.

Unutulmaması gereken bir hususta trafik kazası sonrası tazminat haklarının iyi bir incelemeden geçirilmesidir.Kaza yapan aracın Kasko poliçesi ve bu poliçede yer alan Ferdi Kaza teminatı, İMM yani ihtiyari mali mesuliyet teminatı bu teminatın manevi zararları içerip içermediği ve teminat limiti, kullanılan kerdiler bağlı hayat ve ferdi kaza sigortaları , üyesi olduğu meslek kuruluşunun poliçelerinin olup olmadığı gibi hususların irdelenmesi gerekir en önemlisi kusur hususunda ceza davasının takibinin gerekip gerekmeyeceğine karar verilmelidir.

Sigorta şirketi ödeme yapar ise ödemenin Yargıtay İçtihatları çerçevesinde yeterli olup olmadığı hususu teknik ve uzmanlık / beceri gerektiren bir meseledir.

Aşağıda nasıl sigorta şirketlerine başvurabileceğinize dair yazımla Trafik Kazası ve Sigorta hakkında yazdığım yazılara ulaşabilirsiniz.

Sürekli sakatlık, geçici işgöremezlik, ölüm tazminatı, manevi tazminat, kan parası vs. adlarda belirtilen tüm tazminat haklarınızla ilgili sormak istediğiniz hususlarda da çekinmeden benimle temasa geçebilirsiniz.


Sigorta Şirketine Tazminat Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Trafik Kazası Sonrası Başvuruda Uzlaşmadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyim ?

Ceza Davasında / Savcılıkta / Karakolda Uzlaşma Formu İmzalamak Uzlaşmak Ne Demek ?

Sigorta Teminat Limitleri Ne kadar ?

Gelir Beyanı Nedir ? Muhtardan Alınan Gelir Beyanı Ne Demek ? Gelirimi Nasıl İspatlarım?

Hatır Taşıması Nedir ? Akrabamın / Ailemin Aracında Yolculuk Yaparsam Tazminat Alabilir miyim ?

Kusura Nasıl İtiraz Edebilirim ? Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Değişir ?

Tedavi Masrafları ,Bakıcı Gideri, Çalışamadığım Günlerin Zararını Nasıl Karşılarım ?

50 yorum :

  1. Teşekkür ederim bir sürü kişi aradı evime geldi tutarsız şeyler söylediler size telefon açtım ilgilendiniz ve sayenizde eşimin vefatından dolayı hak ettiğim tazminatı hızlı bir şekilde alabildim aldığım para ile de çocuklarım için bir güvence olarak daire aldım

    YanıtlaSil
  2. selam babamla annemi 1 ay önce kazada kaybettim ne yapabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İletişim bilgilerine yer vermediğiniz için kaza detayları bilmemekle birlikte genel olarak kazaya sebebiyet verenlere karşı maddi manevi tazminat hakkınız olduğu gibi gerek aracın Trafik Sigortası gerekse Kasko Sigortası var ise bu sigorta teminatlarından olan ferdi kaza duruma göre ihtiyari mali mesuliyet teminatlarından yararlanabilirsiniz ancak anne babadan dolayı destekten yoksun kalma tazminatı alabilme hakkı ancak reşit olmayan ya da özürlü olduğu için bakıma muhtaç olan ve reşit olduğu halde üniversite tahsilini yapan kişilerdedir.Bu kişilerin durumları ispat edilerek başka bir şey ispat etmeden tazminat alma hakkı mevcuttur ancak reşitseniz, özür nedeni ile anne baba bakımına muhtaç değilseniz, üniversite eğitimi görmüyorsanız bu durumda açılacak davada fiili desteği yani anne babanızın düzenli olarak size maddi yardımda bulunduğunu siz ispatlayabilirseniz maddi tazminata hak kazanırsınız manevi tazminat haklarınız her zaman zaten saklıdır

      Sil
  3. Benim yakınım bıçaklanarak öldü bu tür ölümlerde tazminat talep edebiliyomuyuz onu öğrenmek istiyorumd

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ceza davasında verilen karara göre tazminat talep hakkı mevcuttur

      Sil
    2. Ceza davasında verilen karara göre tazminat talep hakkı mevcuttur

      Sil
  4. Selam kuzenim arkadaşıyla birlikte trafik kazasında vefat etti. Aracı kuzenim kullaniyodu araç eniştemin üstüne. İkiside alkolluymus. Arkadaşının ailesi kan parası istemis. Böyle bir hakları var mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakları var ancak duruma göre hatır taşıması ve alkolden dolayı ortaklaşa kusur prensipleri ile maddi manevi tazminat miktarı azaltılabilir

      Sil
  5. merhabalar ben tam 1 yıl once esımı tafık kazasında kaybettım. kendısı 26 yasında vefat eetı ve su an 2 yasında bırde oglum var ssk dan her hangı bı gelır yada maas baglanmadı su an dosyamız tahkım kurulunda 17 gun sonra kara cıkacak dıyorlar bu karar dedikleri herhangı bır mebla alıp alamayacagımıza mı dair cıkacak yoksa ne kadar alacagımıza dair mi verilecek araç kaskosu için açılan bu davada sonuc olumlu olabılır mı kazaya baska bır arac yol veya hava durumu kaynaklı degıldireksıyon hakımıyetını kaybederek gerceklestı bu konuda aydınlatırsanız sevınırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karar ile ödenecek meblağ belirlenir davanın sonucunu detaylara hakim olmadan tahmin etmek mümkün değil

      Sil
  6. merhaba 30 yıl önce inşaattan düşüp vefat eden kayınbabam için kan parası davası açılabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamanaşımına uğramış görünüyor eğer açılır ve karşı taraf zamanaşımı itirazında bulunursa dava hemen kaybedilir

      Sil
  7. kolay gelsin benim kayın pederim babası trafik kazasında öldü. kayın pederimin babasının ikinci hanımı dan bir kız çocuğu var analığı mahkemeye verdi bir miktar para aldı bu paradan kayın pederim yararlanabilirim. ikinci sorum olacaktı bu paradan kayın pederinin mahkemeye verse 6 yaşında olan kayın pederim kardeşi düşen parayı 18 yaşında çekebilir diye bloku koyabilir miyiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verdiğiniz bilgiler sağlıklı olmadığından cevaplama şansı maalesef yok

      Sil
  8. merhaba 75e 25 kusurda kaç para alabilrim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tazminat sadece kusura göre hesaplanmaz verdiğiniz bilgiler sağlıklı olmadığından cevaplama şansı maalesef yok

      Sil
  9. 2004 yılında gecesaat 1de annemi düğünden dönenbir belediye otobüsü çarptı ve hayatını kaybetti yaya geçidi 700 metre ilerideymiş ve kullanmamış o zamanki avukat sadece o otobüsün arada osaatte olmaması gerektiği için kazanabiliriz demiş kardeşim dava açmaya hazırlanırken abim buna karşı çıktı resmi olmayan bir para alındımı bilmiyorum şimdi sigortaya dava açabilirmiyiz yoksa çokmu geç şimdiden çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Detayları bilmememle birlikte zamanaşımı açısından sıkıntı çıkabilir

      Sil
  10. Iyi gunler trafik kazasi sonucu 79 yasinda amcaya aniden onume cikmasi sonucu carptim amca oldu 8\1 ben sucluymusum amcanin oglullari dava acmislar 2 tane gorgu tanigi tutmuslar ceza davasi acmislar sonuc ne olur kan parasi veya tutuklama.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tutuklama sizin siciliniz ve hakimde oluşacak kanaat zararı giderip gidermediğinize göre belli olur

      Sil
  11. avukatıma ulaşamıyorum napmalıyım

    YanıtlaSil
  12. Merhaba fatih bey tahrikli adam yaralama dan dosya acildi ceza dosyasi cocuga carptim yanlislikla ayagi kirildi durumu iyi kan parasi alma hakki varmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer kalıcı bir maluliyet oluşur ise maddi tazminat hakkı oluşur manevi tazminat hakkı ise yaralanma ile zaten oluşur

      Sil
  13. MERHABA DAYIM KAZADA VEFAT ETTİ VE SÜRÜCÜ OLARAK ŞERİT İHLALİ YAPTIĞI İÇİN ONLA BİRLİKTE 2 KİŞİ DAHA KAZADA HAYATINI KAYBETTİ. ÖLENLERİN AKRABALARI DAYIMIN MİRASÇILARI ANNEANNEMLERDEN KAN PARASI TALEP ETME HAKLARI VAR MIDIR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belgeleri görmek lazım ölenlerin geride kalan yakınlarının yaşına göre hak doğabilir

      Sil
  14. Merhaba. Dedemi trafik kazası sonucu kaybettim. Dedem tamamen kaza olması mümkün olmayan bir yerde yürürken arkadan gelen minibüsün çarpması sonucu ağır yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Hastanede ameliyat masasında vefat etti. Dedem 84,çarpan kişi 74 yaşında. Ayrıca çarpan kişinin trafikten men cezası var ve tek gözü görüyormuş. Böyle bir durumda kan parası hakkına sahip miyiz?

    YanıtlaSil
  15. Merhaba babamla amcam trafik kazasi gecirdi kaza baska bi aracla kavsakta carpismayla oldu karsi taraf alkollu ve hicbosey olmadi amcam kazada hayatini kaybetti babamda yogun bakimda kaldi kalp ameliyati oldu suan iyi sucu babama verdiler ama mahkemede karsi taraf 5 yıl ceza aldı şimdi sanirim mahkeme kan parasini bizden talep ediyo boyle bi durumda ne yapabiliriz

    YanıtlaSil
  16. Selam babam 66 yasinda vefat etti annemde sol taraftan komple agir yarali karsi taraf devletin kamyonu ve 100de yüz suçlu ne yapilabilir

    YanıtlaSil
  17. Selam babam 66 yasinda vefat etti annemde sol taraftan komple agir yarali karsi taraf devletin kamyonu ve 100de yüz suçlu ne yapilabilir

    YanıtlaSil
  18. Merhaba eşim 16/10/2013 yolunda trafik kazasi ile vefat etti avukata basvurduk ve o günden beri yargitaydan cevap bekliyorum avukatimin demesi her gorusdugumuzde bekliycez sorum bu tip davalar ne kadarda sonuçlanıyor ve avukatimin beni kandirma olasiligi var mi tesekkurler

    YanıtlaSil
  19. Merhaba eşim 16/10/2013 yolunda trafik kazasi ile vefat etti avukata basvurduk ve o günden beri yargitaydan cevap bekliyorum avukatimin demesi her gorusdugumuzde bekliycez sorum bu tip davalar ne kadarda sonuçlanıyor ve avukatimin beni kandirma olasiligi var mi tesekkurler

    YanıtlaSil
  20. Merhaba. 2 yıl önce ablam öldürüldü. Sanık intihar ettiğini savundu. Ama tüm deliller ve raporlar kasten ve canice adam öldürme diyordu. Buna rağmen sanık delil yetersizliğinden serbest bırakıldı, karara itiraz ettik, kabul görüldü şimdi tekrar yargılanacak. Bu tür davalarda yeniden yargılanmada hapis cezası alma ihtimali emsal davalara göre yüzde kaçtır? Maddi olarak ilk dava da çok yıprandım bu dava için masrafları kaldırmaya gücüm yok. Vicdanım ve mantığım çatışıyor, masraflar için kredi çekmek zorundayım.

    YanıtlaSil
  21. merhabalar babam oturduğu apartmanın yönetici yardımcısı olduğu sırada apartmanın dış cephe yalıtım işi yapan firmanın elemanı iskeleden düşüp hayatını kaybetti babamada mahkemede suçu kabul et yoksa tutuklanırsın demişler babamda kabul etmiş. bu durumda babama herhangi bir hapis cezası veya para cezası verilebilr mi?

    YanıtlaSil
  22. Oglum deniz bisikletinden düştü boguldu karşı taraftan iki kişi ölümesebebiyetten ceza aldılar ne yapabilirim

    YanıtlaSil
  23. Merhabalar cinayet sonucu Eşimi kaybettim tazminat davası açıldı ve kazandım öldüren kişinin üzerine hiçbir mal varlığı yok ödeme yapmıyorlar ne yapmam gerekiyor bu parayı annesi yada babasından alabilirmiyim ödeme yapmiyorlar

    YanıtlaSil
  24. Merhaba 3 Ay önce 3 yerim den bicaklandim belim den ve bacağımdan böyle bir durum da para alabilir miyim?

    YanıtlaSil
  25. Merhaba eşim birisini öldürdükten sonra kendi de intihar etti karşı taraf kan parası talep edebilir mi etmese bile devlet in böyle mecburi durumu olur mu

    YanıtlaSil
  26. 3 yıl önce babam annemi yanlışlıkla arabanın altına alarak,ölümüne sebebiyet verdi.o zaman şikayetçi olmadık, ama şimdi kan parası için dava açabilir miyiz

    YanıtlaSil
  27. Babam annemi yanlışlıkla arabanın altına aldı,ölümüne sebeb oldu.şimdi şikayetçi olmak istesek o hakkımız geçti mi?

    YanıtlaSil
  28. Hocam kolay gelsin abim 2020 nin sekizinci ayin dordunde trafik kazasi sonucu vefaat etti kaza iki seridli yolda arkalarindan gelen aracin hakimiyetini kaybetmesi sonucu arkadan carpmasiyla gercekleşti arkadan gelen arabanin seridi sağ şerid abimin bulundugu ise sol arbaanin geldigini fark etmesi ile sol seridin de soluna kactigi halde yol olmayan yani tarla yol kenari olan yerde gerceklesti olayda şahid yalinda arkadasi olan kisi ama kamera goruntusu flan yok birde araci suren kisi 18 yasindan kucuk ehliyeti yok hiz sinirini ikiye üce katlamiş mahkeme bir seneden fazladir suruyor suclu kisi hapise bilegirmedi hocam ne gibi cezalar alir herkes bisey soyluyor aydinlatirsaniz sevinirim bukadar uzun surmesi normalmi simdiden cok sağolun kolay gelsin

    YanıtlaSil
  29. Babam 97 de trafik kazasında vefat etti annem kan parasını haram diyerek almak istemedi şimdi biz çocukları olarak almak istesek dava açsak kazanabilirmiyiz?

    YanıtlaSil
  30. Benim amcam rahmetli kazada oldu ve devlet kan parasi verdi misket parasina esit.Onu birakin yillar sonra ogrendim ki cinler ile guvendigimiz insanlar oldureni temizlemek icin sucdan bu yontemi kullandigini anladim. Ustune ustluk benim amcamin ismi cin olarak kullaniliyor. Kuran da ve Islamiyet te kan satmak yasaktir.Karsilik istediginiz anda basiniz belaya girer. Benden soylemesi.

    YanıtlaSil
  31. Merhaba motor kiralama yapıyorum şahıs firmam var sözleşmem var fatura kesiyorum kaza durumunda kan parası denilen durumla karşılaşır mıyım nasıl yol izlerim teşekürler

    YanıtlaSil
  32. Merhabalar benim eşimi öldürdüler cinayetin kasten tasarlayarak olduğunu söylediler mahkeme hala devam ediyor tazminat davası açsam kazanırmıyım

    YanıtlaSil
  33. Merhaba eşim 5 yıl önce havuzda boğuldu mahkeme otel sahibine 2 yıl 3 ay hapis verdi tazminat almaya hak kazandım tazminat ne kadar alabilirim

    YanıtlaSil
  34. Abi benim oğlum trafik kazasından öldü av diyorki karşı taraf culsuz diyor kan bedeli almayız diyo bedeli mahkeme mi belirler abi Allah rızası için yardımcı ol

    YanıtlaSil
  35. Ben 2 yaşında kız çoçoğumu tirafik kazasında kaybetim nasıl dava açabilirim bana yandımcı olurmusunuz teşekkürler.

    YanıtlaSil
  36. Alacak verecek kavgasından dolayı silahlı saldırıya uğradım yaralandım ağır ceza mahkemede davamız devam ediyor sizce kan parası alabilirmiyiz

    YanıtlaSil
  37. Merhaba trafik Kazası yaptım bisikletli birine çarptım adam yoğun bakımda trafik tutanağında araba sürücüsünün kusuru olmadıgi kanaatine varılmıştır yazıyor bu adam ölürse kan parası alır mı kusurlu kendisiydi

    YanıtlaSil

Sadece uygun görülen yorumlar, iletişim bilgileri var ise yanıtlanacaktır.