Kasko Ticari Araçlarda Promil Kaçtır ? Ticari Araç Nedir ? Trafik Alkollü Kazayı Geri Talep Eder mi ?

 
Karayolları Trafik Yönetmeliği ; alkollü içki almış olarak kandaki alkol miktarına göre araç sürme yasağını '' Taksi veya dolmuş otomobil, minibüs, otobüs, kamyon, çekici gibi araçlarla kamu hizmeti, yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücüler ile resmi araç sürücüleri alkollü içki kullanmış olarak bu araçları süremezler demekte oran belirtmemektedir.Ancak alkollü içki almış olarak araç kullandığı tespit edilen diğer araç sürücülerinden kanlarındaki alkol miktarı 0.50 promilin üstünde olanlar araç kullanamazlar diyerek bunların dışındakiler 0.50 promil diyerek aslında oranın 0 promilin üstü olamayacağını dolaylı olarak ifade etmektedir.
Kanunda ticari hususi ayrımı aracın cinsine göre değil kazanç sağlama gayesine göre yapılmış alkole ilişkin 0.50 promilde ticari araç kavramı kullanılmamış yük taşımak için kullanılan belirli cinsteki araçlara 0.50 promil uygulanamayacağı belirtilmiş.Ama Yargıtay kararları ticari-hususi ayrıma yapmadan güvenli sürüş yeteneğinin kaybolup kaybolmadığına yani illiyet bağına bak diyor !
Kanunda yer alan tanımlar ;
 

Taşıt: Karayolunda insan, hayvan ve yük taşımaya yarayan araçlardır. Bunlardan makine gücü ile yürütülenlere "motorlu taşıt" insan ve hayvan gücü ile yürütülenlere "motorsuz taşıt" denir.

Ayrıca, bir kazanç kaydı olmaksızın kullanılanlara "hususi taşıt", çeşitli şekillerde kazanç sağlamak amacıyla kullanılanlara "ticari taşıt", Taşıt Kanunu kapsamına girenlere "resmi taşıt", resmi olmakla birlikte ticarilik niteliği taşıyanlara da "resmi ticari taşıt" denir.

Aslında kanun koyucu hususi ticari ayrımını getirir iken aracını kullanarak para kazandığın bir mesleği yerine getiriyorsan iş başında bir duble bile içmeyeceksin zaten trafikte hususi araçlara göre çok daha fazla zaman harcıyorsun bir de az da olsa içip trafiğe çıkar isen seni hiç affetmem demiştir.

Konu ile ilgili diğer yazılarımdan daha fazla bilgi alabilirsiniz


Kasko ve Alkol Üzerine Kapsamlı Bir İnceleme

Trafik poliçesinden ödenen hasar sigortalı araç sürücüsü alkollü ise rücu edilebilir mi ?

Kasko Promil Değeri Nedir Kanda Nasıl Azalır ? Kasko Promil Ölçümlerine İtiraz Yolu Var Mı ?

Adli Tıp Açısından Güvenli Sürüş Yeteneği


0 yorum to “ Kasko Ticari Araçlarda Promil Kaçtır ? Ticari Araç Nedir ? Trafik Alkollü Kazayı Geri Talep Eder mi ? ”

Yorum Gönder

Sadece uygun görülen yorumlar, iletişim bilgileri var ise yanıtlanacaktır.