Dolaylı Zarar Nedir ?


Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarına 11.02.2006 tarihinde eklenen ( m ) bendi aşağıdadır.

 

m) Dolaylı zararlar nedeniyle yöneltilecek tazminat talepleri  trafik sigortası teminatı dışında kalmaktadır.

 

Doktrinde dolaylı zarar :

 

''Doğrudan doğruya zarar, zarar verici olayın ilk ve en yakın sonucu olan zararı; dolayısıyla zarar ise, zarar verici olayın ilk ve en yakın sonucuna bağlı olan ve ondan doğan zararı ifade eder.'' şeklinde tanımlanmıştır.

 

Sigortacılık terminolijisinde ise dolaylı hasar ( consequential loss ) niteliği itibarıyla mali hasar olarak kabul edilmekte ve maddi hasarları karşılayan standart poliçeler kapsamında değerlendirilmemektedir.

 

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2001/18900 - 2002/4119 nolu kararında :

 

''...kazanç kaybı gibi dolaylı zararlar kapsam dışıdır.'' diyerek kazanç kaybını ( somut olayda aracın çalışamadığı süreye ilişkin bir karar ) dolaylı zarar olarak nitelemiştir.

 

S.S.K. tarafından sigortalı işçiye trafik kazasından dolayı çalışamadığı günlere ilişkin ödenen işgöeremezlik zararı bir kazanç kaybı ve dolaylı zarar olarak kabul edilip teminat dışı olarak değerlendirilebilir mi sorusu sorulmakta ise henüz Yargıtay'ın poliçe genel şartında yer alan bu metne ilişkin yorumda bulunduğu bir karar mevcut değildir.

0 yorum to “ Dolaylı Zarar Nedir ? ”

Yorum Gönder

Sadece uygun görülen yorumlar, iletişim bilgileri var ise yanıtlanacaktır.