Sağlıklı Bir Kişi Kalp Krizi Sonucu Trafik Kazası Geçirse Sorumluluk Durumu Ne Olur ?



Sağlıklı Bir Kişi Kalp Krizi Sonucu Trafik Kazası Geçirse Sorumluluk Durumu Ne Olur ?

Araç işleteninin hukuki sorumluluğu Karayolları Trafik Yasası'nın 85. maddesine göre kusursuz sorumluluğa dayanmaktadır. Ancak aynı yasanın 86/1. maddesinde işletenin sorumluluktan kurtulma durumu düzenlenmiştir. Bu maddeye göre; "işleten veya araç işleticisinin bağlı olduğu teşebbüs sahibi, kendisinin veya eylemlerinden sorumlu tutulduğu kişilerin kusuru bulunmaksızın ve araçtaki bir bozukluk kazayı etkilemiş olmaksızın kazanın bir mücbir sebepten veya zarar görenin veya bir üçüncü kişinin ağır kusurundan ileri geldiğini ispat ederse sorumluluktan kurtulur" biçiminde bir düzenleme getirmiştir.

Yukarıdaki açıklama ve yasal düzenlemeler dikkate alındığında önceden sağlık problemi olmayan araç kullanmasına tıbbi açıdan sakınca görülmeyen bir bireyin aniden kalp krizi, beyin kanaması, ani tansiyon düşmesi ve göz kararması sonucu  kendinden geçmesi ile kaza meydana gelmesi hali ile her somut olayın kendi içinde değerlendirilmesi kaydı ile  bu durumun mücbir sebep olarak nitelendirilmesinin doğru olacağı görüşündeyiz.

 

T.C.

YARGITAY

4. HUKUK DAİRESİ

E. 2003/406

K. 2003/7768

T. 16.6.2003

• TAZMİNAT DAVASI ( Haksız Eylem Nedeniyle Maddi Tazminat İstemi )

• HAKSIZ FİİL NEDENİYLE TAZMİNAT DAVASI ( Mahkemece Somut Olayın Doğru Değerlendirilmesinin Gerekmesi )

• SOMUT OLAYIN ÖZELLİKLERİNİN TARTIŞILMASI ( Mücbir Sebep ve Umulmadık Halin Bulunup Bulunmadığının Araştırılması )

• İLİYET BAĞI VE HAKKANİYET ( Hakkaniyet ve İliyet Bağının Etkisinin ve Değerinin İncelenmesinin Gerekmesi )

• TEMYİZ KUDRETİ ( Temyiz Kudretinin Kaybedilmiş Olup Olmadığının İncelenmesinin Gerekmesi )

818/m.41,43,54

ÖZET : Mahkemece, somut olayın özelliği hiç tartışılmamıştır. Bu bağlamda, kusura dayalı sorumluluk itibariyle, mücbir sebep veya umulmadık halin söz konusu bulunup bulunmadığı ve bunun nedensellik ilişkisine etkisi ile değeri ( BK. m.41 ); yine, temyiz kudretinin kaybedilmiş sayılıp sayılamayacağı ( BK. m.54 ) ve son olarak da; durumun özelliği ( BK. m.43/1 ) anlamında hakkaniyetin sorumluluğun kapsamına etkisi irdelenmemiştir. Anılan yönlerin gerekçede değerlendirilmemesi, usul ve yasaya aykırı olup; bozmayı gerektirmiştir.

DAVA : Davacı Zehra K. vekili Avukat Ergün Kurucu tarafından, davalılar Fatma S. ve diğerleri aleyhine 4/10/2000 gününde verilen dilekçe ile maddi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kabulüne dair verilen 7/3/2002 günlü kararın Yargıtay'ca incelenmesi davalılar Fatma S. ve diğerleri vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü:

KARAR : Dava, haksız eylem nedeniyle maddi tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalılar Fatma S. ve arkadaşları tarafından temyiz olunmuştur.

Davaya konu trafik kazasının, temyiz eden davalıların miras bırakanı Servet S'ın kalp krizi geçirmesi sırasında ve bu nedenle meydana geldiği çekişmesizdir. Diğer yandan, temyiz eden davalıların sorumluluklarının dayanağının da, miras bırakanlarının kusuruna ( BK. m.41 vd. ) bağlı olduğu açıktır.

Mahkemece, somut olayın özelliği hiç tartışılmamıştır. Bu bağlamda, kusura dayalı sorumluluk itibariyle, mücbir sebep veya umulmadık halin söz konusu bulunup bulunmadığı ve bunun nedensellik ilişkisine etkisi ile değeri ( BK. m.41 ); yine, temyiz kudretinin kaybedilmiş sayılıp sayılamayacağı ( BK. m.54 ) ve son olarak da; durumun özelliği ( BK. m.43/1 ) anlamında hakkaniyetin sorumluluğun kapsamına etkisi irdelenmemiştir. Anılan yönlerin gerekçede değerlendirilmemesi, usul ve yasaya aykırı olup; bozmayı gerektirmiştir. ( HUMK. m.388/b.3, m.428/son ).

SONUÇ : Temyiz olunan kararın, yukarıda gösterilen nedenlerle BOZULMASINA; bozma nedenine göre diğer temyiz itirazlarının şimdiden incelenmesine yer olmadığına ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 16.6.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi

0 yorum to “ Sağlıklı Bir Kişi Kalp Krizi Sonucu Trafik Kazası Geçirse Sorumluluk Durumu Ne Olur ? ”

Yorum Gönder

Sadece uygun görülen yorumlar, iletişim bilgileri var ise yanıtlanacaktır.