Ahşap bina neden sigortalanmaz ?

Ahşap bina neden sigortalanmaz ?

Başlığı en klasiklerden seçtim siz ahşap yerine başka bir sürü şey koyabilirsiniz zaman zaman medyada çeşitli sektörler yakınırlar sigorta şirketleri bize poliçe kesmiyorlar diye neyse lafı fazla uzatmadan önce bir hikayeyle başlamak istiyorum bu hassas konuya..

Uzun yıllar önce şimdilerde Balat'da virane halinde duran ama bir dönemler şiirlerde, şarkılarda anılan meşhur Agora Meyhanesi'nin sahibi meyhanesini bir türlü sigorta ettiremiyormuş.

Ne yapsa ne etse o dönem Balat'da yüksek görülen yangın riski nedeniyle hiç bir sigortacıyı ikna edememiş buna.

Aklına cin bir fikir gelmiş meyhanenin sahibinin ve o dönem faaliyet gösteren bütün sigorta şirketlerinin genel müdürlerini bir gece yemeğe çağırmış meşhur meyhanesine...

Gece, o dönemin gözde eğlence mekanı olan bu meyhanede harikulade geçmiş gecenin sonunda herkes muhteşem mekan için tebriklerini iletmek için meyhane sahibine deyim yerindeyse sıraya girmiş.Meyhane sahibi herkesi dinlemiş ve sigorta şirketlerinin genel müdürlerine hitaben benimde bir son sözüm var demiş ; '' Beyler bu meyhanenin sigortası yok sebebi de sizlersiniz ''

Ertesi günü bütün sigorta şirketleri o meyhaneyi sigortalamak için sıraya girmişler...

Bazen basmakalıp bilgilerle donanmış, ehil olmayan kişilerle uğraşarak anlatmak istediğimiz gerçeği anlatmakta zorlanabiliriz iletişim bunun için bir sanattır.

Masa başında ahşap meyhane sigortalanmaz diyenleri yemeğe çağırıp gecenin son sözü ile mahcup etmek ise ancak bize özgü bir zeka olmalı kanaatimce.

Türkiye'de sigortacılık maalesef her rizikonun birebir teftişi üzerine kurulu değil deyim yerinde ise terzi değil konfeksiyon atölyesi gibi çalışılıyor belirli kalıplar var ve bu kalıplar çerçevesinde risklere teminat veriliyor ya da verilmiyor .

Eğer bu kırılması güç kalıplara aykırı bir riski örneğin ahşap binayı sigorta altına aldırmak istiyorsanız bir betonarme binayı sigorta ettirircesine önünüze gelen ilk acenteye gitmeyeceksiniz ülkemizde ahşap binalara da poliçe kesiliyor riskin yüksek olduğu iş kolları da sigorta himayesi altına alınıyor.

İşte doğru aracı ile çalışmanın önemi burada ortaya çıkıyor kalıpları kırmak konfeksiyon işi değil size özel poliçenin sahibi olmak için doğru bir Acente / Broker ile çalışmalı matbu şartları ise mutlaka uzman bir sigorta hukukçusu ile müzakere ederek gerekirse değiştirmelisiniz

1 yorum :

  1. Merhaba , güzel bir yazı kaleme almışsınız onun için teşekkür ederim .Maalesef bende aynı sorundan muzdaribim Ankara Keçiörende 200 m2 ahşaptan restaurant yaptım hiç bir firma sigorta yapmıyor ne yapacağım bilmiyorum bir fikriniz varmı yapan firmalar hakkında..

    YanıtlaSil

Sadece uygun görülen yorumlar, iletişim bilgileri var ise yanıtlanacaktır.