Karayolu Nasıl Belirlenir ?


 
Trafik sigortası, işletenin KTK.nun 85 nci maddesinde düzenlenen hukuki sorumluluğunu teminat altına alan sigorta türüdür. Kanun Karayolları Trafik Kanuna atıf yaptığı için ancak bu kanun kapsamında tanımlanan bir hadisede sigortada geçerli olacaktır.Bir zararın, trafik sigortası kapsamına girebilmesi için o zararın motorlu araç tarafından karayolunda meydana getirilmiş olması gerekir. KTK.nun 3 ncü maddesinde karayolu, trafik için kamunun yararlanmasına açık olan arazi şeridi, köprüler ve alanlar olarak tanımlanmıştır.Ancak anılan Yasa'nın 2 nci maddesinde de bu kanunun karayolunda uygulanacağı hükme bağlandıktan sonra, aksine hüküm bulunmadığı hallerde, karayolu dışındaki alanlardan kamuya açık olanlar ile park, bahçe, park yeri, garaİ, yolcu ve eşya terminali, servis ve akaryakıt istasyonlarında karayolu taşıt trafiği için faydalanılan yerlerin, erişme kontrollü karayolunda ve para ödenerek yararlanılan karayollarının kamuya açık kesimlerinde ve belirli bir karayolunun bağlantısını sağlayan deniz, göl ve akarsular üzerinde kamu hizmeti gören araçların, karayolu araçlarına ayrılan kısımlarında da bu kanun hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

 

Görüleceği üzere kanun koyucu bazı yerleri sayma yolu ile belirterek kanunun kapsama alanını belirlerken

‘’ ’ karayolu dışındaki alanlardan kamuya açık olanlar’’ diyerek  sayılmayan alanlardan kamuya açık olanların karayolu kapsamında değerlendirilmesini talep etmektedir.

 

Yargıtay tüm bu sebeplerle sayma yolu ile belirlenen alanlar dışında kalan ihtilafa konu alanların keşif yapılarak kamuya açık olup olmadığının tespit edilmesini kamuya açık ise poliçe teminatı kapsamında değerlendirilmesini bugüne dek içtihat olarak belirtmiştir.

 
Emsal olarak gösterilen Yargıtay Kararları incelendiğinde :

 
‘’…Kazanın fabrika alanında olduğu, olayın meydana geldiği yere ilişkin olarak savcılık soruşturma dosyasında keşif yapılıp rapor düzenlenmiştir, K. Ş Fabrikası sahası itibariyle araç trafiği olan, sürekli yükleme ve boşaltma yapılan bir yer olup karayolu sayılan yerlerden olduğunun kabulü gerekir…’’

 

denilmektedir. Görüleceği üzere yargılama esnasında  keşif yapılmış, araç trafiği olduğu tespit edilmiş ve kanunda sayılan alanlardan biri olan eşya terminali kapsamında görülebilecek nitelikte yükleme boşaltma yapılan bir yer olarak tarif edilmiştir.

 
Karara konu alanın Şeker fabrikasında meydana gelen bir ihtilaf sonrasında olduğu ortaya çıkmıştır.Özellikle pancar hasadından sonra binlerce aracın girip çıktığı trafik yoğunluğunun oluştuğu özel mülkiyetin ötesinde barındırdığı bir çok tesis ile kamunun yararına kullanılan şeker fabrikaları için keşiften sonra verilen olaya özel nitelikli kararın genel bir uygulama olarak kabul edilemeyeceği düşüncesindeyiz.Nitekim Yargıtay’ın bu yöndeki kararlarının tamamında keşif yapılarak kamuya açık olup olmadığı kriterinin tespit edilmesi ancak tespitten sonra karar verilmesi gerektiği bildirilmektedir.

 
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi ekli  2004/7639 – 2005/4537 nolu kararında benzer bir hadisede sigorta şirketinin keşif yapılmadan sorumlu tutulamayacağını belirtmiştir.

Dolayısıyla her hadise her mahalin kamunun yararlanmasına açık olmayan alan olup olmadığı somut olayın uzman bir hukukça tarafından incelenmesi ile tespit edeilebilir..

0 yorum to “ Karayolu Nasıl Belirlenir ? ”

Yorum Gönder

Sadece uygun görülen yorumlar, iletişim bilgileri var ise yanıtlanacaktır.