Özel İşsizlik Sigortası Şartları İşsiz Kalındığında Ne Yapmalı
Ülkemizde son yıllarda özellikle bankasürans dediğimiz banka satış kanalı ile bir çok işçi işsiz kalacağı günlere ilişkin özel işsizlik sigortası yaptırmaktadır.Bu sigorta çok yaygın olarak yapılmadığından her şirket tarafından farklı özel şartlar ayrıca poliçeye yazılmaktadır.
Bu sigorta ile verilen bir kısım ferdi kaza, borç ödeme vs. gibi ek teminatların yanısıra ana teminat olan işsizlik teminatının özelliği bir iş yerinde çalışırken sigortalının kendisinin herhangi bir kusuru olmaksızın işini kaybetmesi halinde ( yani işveren sizi haksız yere işten çıkarmış olacak karşılıklı anlaşarak kendi isteğinizle ayrıldığınıza dair ikale sözleşmesi yapmamanız gerekiyor ) işsiz kalmaları sebebiyle uğradıkları gelir kaybını her şirketin kendine göre hazırladığı özel şartlar kapsamında güvence altına alan bir sigorta türüdür.
Bugüne dek bana gelen sorunlardan her şirketin ayrı şartlar istediğini gördüm ama genel olarak bu sigorta türünde tazminat ödenmesinin ana şartının sigortalının istek dışı işsizliği ve bazı poliçelerde işsiz kaldıktan sonra Türkiye İş Kurumu'ndan ödenek alınması ve işsizlik durumunun devamlı İŞ-KUR a kayıtlı işi ararken devam ediyor olması, başkaca hiçbir şekilde aktif olarak gelir getirici bir işte çalışılmaması gerektirmesidir.Yine gerek poliçenin yapılışından önce gerekse poliçe yapıldıktan sonra SGK prim ödeme günü ve bekleme süreleri öngörüldüğü görülmektedir.
En çok kişinin poliçe yapılır iken işsiz kalacağını bildiği hususu ödememe gerekçesi olarak ileri sürülmekte bundan başka bekleme ve prim ödememe gibi çeştili gerekçeler ret sebebi olamkatdır.
Bu tür durumlarda davaya intikalde sorun yaşanmaktadır zira bu poliçe her işsiz kalındığında toplu para ödemeye dayalı değildir tazminata hak kazanmanız için aylarca işsiz kalmanız ve sonrasında geçen aylar boyunca hak ettiğiniz bedeli dava konusu yapmak gerekmektedir.Genelde reddedilen hasarlarda sigortalı henüz ilk işsizlik aylığını almak amacıyla yaptığı başvuru sonrasında haklı ya da haksız ret cevabı almakta aslı tazminatı alması gereken noktada mağdur olabilmektedir.
En önemlisi ne zaman yeni bir işe gireceğini bilememekte poliçede yer alan işe girdiği anda tazminat alamaması durumu tazminat ödenmeye başladıktan sonra dahi tespit edilse sonraki aylara istinaden yapılacak ödemeler bakımından da dikkat edilen bir unsur olduğundan sigortalılar zarar bedelinin avukatlar ise dava değerinin ne olacağı hususunda tereddüt yaşayabilmektedirler.
Bu sigortanın şartlarından biri olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile ikinci fıkrası kapsamında olanlardan bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalıların İŞ-KUR dan alacağı aylık ile bu sigorta türü yine çok karıştırılan hususlardan biridir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)