Banka Tarafından Yapılan Hayat Poliçesine Dayalı Tazminat Talepleri


Hayat sigorta sözleşmesine dayalı tazminat istemlerinde en çok rastlanan uyuşmazlık konusu poliçe yani sözleşme yapılır iken doğru beyanda bulunulup bulunulmadığıdır. 

Genel olarak hayat sigortalarında bir kimsenin hastalığı,nihai olarak sigortacının taşıdığı rizikoyu arttıran bir husustur. Sigortacı bu durumda ya hiç sigorta sözleşmesi yapmamakta ya da daha ağır şartlarla sigorta sözleşmesi yapmaktadır. 


Ancak poliçe kredi alınır iken bankanın teklifi bir nevi kredi zorunluluğu olarak öngörülmüş ise  kredi hayat sigorta sözleşmelerinde asıl amaç sigorta ettirenin bir ihtiyacının karşılanması olmayıp, bankanın kredi verdiği kişinin ölüm nedeniyle krediyi geri ödeyememesi nedeniyle maruz kalacağı riskin teminat altına alınmasıdır. Eğer kredi sözleşmesinde müteveffanın hayat sigorta yaptıracağının düzenlenmiş olması ve kredi sözleşmesinin yapıldığı banka şubesi tarafından düzenlenen kredi hayat sigortaları başvuru formunun matbu olarak düzenlenerek müteveffanın kimlik bilgileri dışında diğer kısımların doldurulmamış olması durumunda sigorta ettirenin ihtiyaçlarından ziyade kredi veren kurumun, bankanın ihtiyaçları ve zorlaması ile ortaya çıkan bir sözleşme söz konusu olduğundan sözleşmelerde görülen irade özgürlüğü bulunmadığı, ayrıca eksik beyanda bulunulması halinde sigortalının hangi yaptırımlara maruz kalacağının kendisine bildirilmemesinin bilgilendirme yükümlülüğüne aykırılık teşkil ettiği değerlendirilerek karar vermek doğru olacaktır.


Zira form sigortalı tarafından doldurulmadığı için hastalığını saklaması gibi bir durum söz konusu olmadığından,  müteveffanın  hastalığının sigorta sözleşmesi yapılırken kendilerine bildirilmediğinden beyan yükümlülüğünün yerine getirilmemesi nedeniyle reddettmek özellikle müteveffadan sağlık taraması ya da sağlık durumuna ilişkin belge istenmesi yönünde bir istekte bulunulmadığı, bu konuda hiçbir soru sorulmadığı sigorta şirketinin gerekli araştırma ve incelemeleri yapma yetkisinin olduğu bu çerçevede sigorta şirketinin prim farkını isteyerek ya da o oranda düşme yaparak ödeme yapabilecekken poliçe bedelini geri ödemeden cayma hakkını kullanmasını Yargıtay iyi niyetli bir davranış görmemektedir.


Bu tür durumlarda sigorta şirket Kredi Hayat Sigorta Başvuru Formunda sigorta ettirenin hastalığını beyan etmediğini, dolayısıyla poliçe kapsamında sigorta ettirenin Hayat Sigortası Genel Şartları'nın C.2.2 maddesi uyarınca beyan yükümlülüğüne aykırı davrandığını, bu durum karşısında müvekkilinin yasal cayma hakkını kullandığını,savunduğu takdirde  Başvuru Formunun "Sağlık Beyanı" başlıklı maddesinde  Soru altındaki "evet" ve "hayır" seçeneklerinin hiç işaretlenmediği durumlarda sigortalının sigorta şirketinin cayma hakkını kullanmasında haklı olmadığını ileri sürebilir.


Ancak formu sigortalı kasten bir hastalığını gizleyerek ya da yanıltıcı belge bilgi vererek doldurmuş ise bu durumda tazminat hakkı doğmayacaktır.


Bu tür sorunlarda uzman bir avukat kanalı ile tüm belgelerin incelenerek tazminat hakkının doğup doğmadığını tetkik etmek önemlidir.

0 yorum to “ Banka Tarafından Yapılan Hayat Poliçesine Dayalı Tazminat Talepleri ”

Yorum Gönder

Sadece uygun görülen yorumlar, iletişim bilgileri var ise yanıtlanacaktır.